סטודנטים רבים משקיעים שעות ארוכות בכתיבת עבודות אקדמיות, ולכן כאשר הם מגיעים לעבודת המשך – סמינריון, פרויקט מחקר, הצעת מחקר או תזה – עולה לעיתים השאלה המתבקשת: אם אני כתבתי את הטקסט בעצמי, למה שלא אוכל להשתמש בו שוב?
למרות שהדבר נשמע הגיוני, בעולם האקדמי התשובה מורכבת יותר. שימוש חוזר בתוכן אישי ללא גילוי נאות עלול להיחשב פלגיאט עצמי (Self-Plagiarism) – תופעה שאינה כרוכה בהעתקת עבודתו של אדם אחר, אך עדיין עשויה להפר את כללי היושרה האקדמית ואת תקנוני המוסדות להשכלה גבוהה.
במאמר זה נסביר מהו פלגיאט עצמי, מתי הוא עלול להתרחש, כיצד ניתן להימנע ממנו ואילו כללים חשוב להכיר לפני שמשתמשים מחדש בחומרים שנכתבו בעבר.
מהו פלגיאט עצמי?
פלגיאט עצמי הוא שימוש חוזר בטקסט, ברעיונות, בנתונים או בעבודה אקדמית שהכותב עצמו יצר בעבר, תוך הצגתם כאילו הם נכתבו במיוחד עבור העבודה החדשה וללא גילוי מתאים.
בניגוד לפלגיאט רגיל, שבו מועתק תוכן של אדם אחר ללא מתן קרדיט, כאן מדובר ביצירה של אותו אדם. עם זאת, מבחינת מוסדות אקדמיים רבים, גם שימוש חוזר כזה עלול להוות בעיה, משום שהעבודה החדשה אמורה לשקף מאמץ אקדמי מקורי ועדכני.
מדוע פלגיאט עצמי נחשב לבעיה?
רבים תוהים כיצד אפשר "להעתיק מעצמם". אולם מבחינת האקדמיה, הבעיה אינה בשאלת הבעלות על הטקסט, אלא באופן שבו הוא מוצג.
כאשר עבודה חדשה כוללת חלקים משמעותיים מעבודה קודמת מבלי לציין זאת, עלול להיווצר הרושם שכל התוכן נכתב במיוחד עבורה. במקרים מסוימים הדבר עשוי להיחשב להטעיה, משום שהסטודנט מקבל הכרה אקדמית נוספת עבור עבודה שכבר בוצעה בעבר.
בנוסף, בעולם המחקר והפרסום המדעי קיימים גם שיקולים של זכויות יוצרים ושל שקיפות כלפי הקוראים וכתבי העת.
באילו מצבים פלגיאט עצמי עלול להתרחש?
פלגיאט עצמי אינו מתרחש רק כאשר מגישים בדיוק את אותה העבודה פעם נוספת. לעיתים מדובר בשימוש חוזר בפרקים שלמים או בפסקאות שנכתבו בעבר.
דוגמאות נפוצות כוללות:
- הגשת אותה עבודה בשני קורסים שונים.
- העתקת סקירת ספרות מעבודה קודמת.
- שימוש חוזר במבוא ללא שינוי מהותי.
- העתקת תיאור שיטת המחקר.
- מחזור פרקי דיון או מסקנות.
- שילוב טבלאות, גרפים או תרשימים שהוכנו בעבר ללא ציון מתאים.
- שימוש חוזר בעבודת סמינר במסגרת עבודת גמר ללא אישור או הפניה.
לא כל אחד מהמקרים הללו אסור באופן מוחלט, אך בכל אחד מהם חשוב להכיר את הנחיות המוסד האקדמי.
האם מותר להשתמש שוב בטקסט שכתבתי?
התשובה היא: לעיתים כן, ולעיתים לא.
הדבר תלוי במספר גורמים, ביניהם:
- תקנון המוסד האקדמי.
- הנחיות המרצה או המנחה.
- סוג העבודה.
- היקף השימוש החוזר.
- האם ניתן גילוי נאות.
למשל, כאשר עבודת תזה מתבססת על הצעת מחקר קודמת, ייתכן שיהיה מקובל להשתמש בחלקים מסוימים מהטקסט, כל עוד הדבר נעשה בהתאם להנחיות האקדמיות. לעומת זאת, הגשת אותה עבודה לשני קורסים שונים ללא אישור מראש תהיה אסורה במוסדות רבים.
כיצד מערכות לזיהוי דמיון מאתרות פלגיאט עצמי?
מערכות לזיהוי דמיון אינן בודקות רק האם הועתק תוכן מאתרי אינטרנט או מספרים.
כלים נפוצים כמו Turnitin, Ouriginal (לשעבר Urkund) ו-SafeAssign משווים את העבודה גם למאגרי עבודות קודמות של סטודנטים ולמאמרים אקדמיים.
כתוצאה מכך, גם אם מדובר בטקסט שהכותב עצמו כתב והגיש בעבר, המערכת עשויה לזהות התאמה גבוהה ולהציג אותה בדוח הדמיון. חשוב לזכור שדוח כזה אינו קובע בהכרח שהייתה עבירה, אך הוא עשוי לעורר בדיקה נוספת מצד המרצה או המוסד.
כיצד להימנע מפלגיאט עצמי?
הדרך הטובה ביותר היא להתייחס גם לעבודות קודמות שלכם כאל מקור שיש להשתמש בו בזהירות.
כמה עקרונות חשובים:
כתבו מחדש במקום להעתיק
אם אתם נעזרים בעבודה קודמת, נסו לנסח מחדש את הרעיונות בהתאם להקשר החדש, במקום להעתיק פסקאות שלמות.
הוסיפו ערך חדש
עבודת המשך צריכה לכלול תרומה נוספת – הרחבת הדיון, ניתוח חדש, מקורות עדכניים או ממצאים נוספים.
צטטו את עצמכם כאשר נדרש
במקרים מסוימים ניתן ואף רצוי להפנות לעבודה קודמת שלכם, במיוחד כאשר מדובר במחקר שפורסם או בעבודה המשמשת בסיס למחקר חדש.
בקשו אישור מראש
אם קיימת התלבטות האם ניתן להשתמש בחלקים מעבודה קודמת, עדיף לפנות למרצה או למנחה ולקבל הנחיה ברורה.
הכירו את כללי המוסד
לכל אוניברסיטה או מכללה עשויים להיות נהלים שונים בנושא יושרה אקדמית, ולכן חשוב להכיר את התקנון הרלוונטי.
טעויות נפוצות בנושא פלגיאט עצמי
גם סטודנטים מנוסים עלולים לטעות בנושא זה. בין הטעויות הנפוצות:
- לחשוב שאם הטקסט נכתב על ידיהם – מותר להשתמש בו ללא הגבלה.
- לשנות כמה מילים בלבד ולהניח שהבעיה נפתרה.
- להגיש עבודה דומה בשני קורסים שונים.
- להתעלם מהצורך לעדכן מקורות ישנים.
- להניח שמערכות בדיקת הדמיון אינן משוות לעבודות קודמות שלהם.
פלגיאט עצמי בעידן הבינה המלאכותית
כלי בינה מלאכותית כמו ChatGPT, Claude או Gemini יכולים לסייע בניסוח מחדש של טקסטים, אך חשוב להבין שהם אינם "מוחקים" פלגיאט עצמי.
גם אם מערכת AI משנה את מבנה המשפטים או מחליפה מילים נרדפות, האחריות האקדמית נשארת בידי הסטודנט. אם העבודה החדשה נשענת באופן מהותי על עבודה קודמת, ייתכן שעדיין יהיה צורך בגילוי נאות, בהפניה מתאימה או באישור מהמוסד.
לכן, מומלץ להשתמש בכלי AI כעזר לכתיבה ולארגון רעיונות, ולא כדרך לעקוף את כללי היושרה האקדמית.
מתי שימוש חוזר דווקא יכול להיות תקין?
ישנם מצבים שבהם שימוש מסוים בחומר קודם עשוי להיות מקובל, למשל:
| מצב | האם בדרך כלל מותר? | הערות |
| שימוש ברעיונות קודמים בניסוח חדש | ✔️ בדרך כלל כן | בהתאם להנחיות המוסד |
| הרחבת עבודת סמינר לעבודת גמר | ✔️ לעיתים קרובות | בכפוף להנחיית המנחה |
| שימוש חוזר בתיאור כלי מחקר | ✔️ לעיתים | אם הדבר מקובל בתחום |
| העתקת פרקים שלמים ללא ציון | ❌ בדרך כלל לא | עלול להיחשב פלגיאט עצמי |
| הגשת אותה עבודה לשני קורסים | ❌ בדרך כלל לא | אלא אם התקבל אישור מראש |
שאלות ותשובות
האם אפשר להשתמש שוב בפרק שכתבתי בעבודה קודמת?
לעיתים כן, אך הדבר תלוי בהנחיות המוסד האקדמי ובהיקף השימוש החוזר. כאשר יש ספק, מומלץ להתייעץ עם המרצה או המנחה.
האם שינוי מספר מילים מספיק כדי להימנע מפלגיאט עצמי?
לא בהכרח. אם התוכן המהותי, המבנה או הטיעונים נשארו זהים, ייתכן שהדבר עדיין ייחשב לשימוש חוזר שאינו תקין.
האם תוכנות כמו Turnitin מזהות גם עבודות קודמות שלי?
כן. מערכות רבות משוות את העבודה גם לעבודות שהוגשו בעבר ונשמרו במאגריהן.
האם חובה לצטט גם את עצמי?
במקרים מסוימים כן, במיוחד כאשר נעשה שימוש מהותי בחומר שפורסם או הוגש בעבר. מומלץ לפעול בהתאם לכללי המוסד או כתב העת.
האם כל שימוש חוזר בטקסט אישי הוא עבירה?
לא. ישנם מקרים שבהם שימוש חוזר מותר ואף מקובל, אך חשוב לוודא שהוא עומד בכללי היושרה האקדמית ובהנחיות הספציפיות של המוסד.
סיכום
פלגיאט עצמי הוא נושא שרבים אינם מודעים אליו, אך הוא עשוי להשפיע על קבלת עבודות אקדמיות ועל עמידה בכללי היושרה המחקרית. שימוש חוזר בחומרים קודמים אינו אסור בכל מצב, אולם חשוב להבין מתי הוא מחייב גילוי נאות, ציטוט עצמי או אישור מהמנחה. הקפדה על כתיבה מקורית, עדכון התוכן והיכרות עם תקנון המוסד יסייעו להימנע מטעויות מיותרות ולהגיש עבודות מקצועיות, אמינות ועומדות בסטנדרטים האקדמיים המקובלים.





